Makaron ryżowy z sosem mięsno-pomidorowym
Składniki na sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
600g mięsa mielonego drobiowego
400ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki cukru
Oregano
Sól
Pieprz
Dodatki:
200g makaronu ryżowego z czarnym sezamem
Makaron ugotuj wdł. instrukcji na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z odrobiną oleju, żeby się nie posklejał.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oleju. Gdy cebula się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką w proszku i smaż, aż się zrumieni. Następnie zalej mięso passatą pomidorową i duś ok 15 min. Pod koniec dodaj kilka listków świeżej bazylii i dopraw jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
Makaron podawaj z ciepłym sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz