Kalafiorowa z kluskami




U nas bardzo kalafiorowo ostatnio. Tak się składa, że dostałam kilka pięknych główek, więc działamy cały czas;-)


 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego

500g różyczek kalafiora ( ok 1 mała główka)

1 marchewka

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

50ml słodkiej śmietany 30%


Kluseczki:

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

sól


2 jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej I dopraw solą. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.

Marchewkę pokrój w drobną kosteczkę i razem z kalafiorem wrzuć do bulionu. Gotuj ok 20 min. Gdy kalafior będzie już prawie miękki to do gotującej się zupy dodawaj łyżką kładzione kluseczki ( żeby kluseczki się dobrze nakładały to mocz łyżkę w zimnej wodzie). Całość gotuj jeszcze ok 10 min. Zestaw zupę z ognia i gdy przestanie wrzeć to dodaj zachartowaną słodką śmietanę. Wsyp posiekaną natkę pietruszki i koperku.


SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty