Kotlety z kalafiora
Warzywna wersja mielonych. Są delikatne w smaku i konsystencji. Mięciutkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Dodatek przesmażonej cebulki i czosnku dodaje wyrazistości kotlecikom.
Składniki:
1 kalafior
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż na złoty kolor, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany kalafior odcedź i rozgnieć go widelcem, lub blenderem na gładką masę.
Do masy dodaj jajko, bułkę tartą i przesmażoną cebulkę z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. Formuj kotleciki i obtaczej je bułce tartej, następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 5 min. Ogień ma być nie za duży, żeby kotleciki się przesmażyły.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz