Kotlety z kalafiora

 


Warzywna wersja mielonych. Są delikatne w smaku i konsystencji. Mięciutkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Dodatek przesmażonej cebulki i czosnku dodaje wyrazistości kotlecikom.


Składniki:

1 kalafior

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

1 cebula

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Bułka tarta do obtoczenia kotletów


Cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż na złoty kolor, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany kalafior odcedź i rozgnieć go widelcem, lub blenderem na gładką masę.

Do masy dodaj jajko, bułkę tartą i przesmażoną cebulkę z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. Formuj kotleciki i obtaczej je bułce tartej, następnie smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 5 min. Ogień ma być nie za duży, żeby kotleciki się przesmażyły.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty