Pasztet drobiowy z udek

 


Składniki:

1 kg udek drobiowych

500g surowego boczku

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

1/2 selera

Natka pietruszki

Por

Natka selera

Cebula

2 liście laurowe

5 ziarenek pieprzu 

5 ziarenek ziela angielskiego

Gałka muszkatołowa

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku 

2 łyżki majeranku

2 ząbki czosnku

3 łyżki bułki tartej

Pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki.                ( dodatkowo:dodaj do już zmielonej masy)


Do garnka wkładamy mięso drobiowe, obrane warzywa i  natki. Zalej wodą tak by wszystko było przykryte. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj do miękkości mięsa. W między czasie dodaj jeszcze podpaloną cebulę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Gdy mięso będzie już miękkie to wyjmij do ostudzenia razem z warzywami i natki także. Bulion przelej przez sitko, aby pozbyć się ziarenek pieprzu i ziela i zostaw, będzie jeszcze potrzebny do masy.

Obierz mięso od kości i  zmiel w maszynce na średnich oczkach razem z innymi warzywami i surowym boczkiem. Masę przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, papryką, majerankiem, pieprzem zmielonym i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj również bułkę tartą i ok 300ml bulionu. Wymieszaj dokładnie masę, powinna mieć konsystencję gęstą, ale lejącą się. Wlej do foremki, w której ma się pasztet piec i piecz ok 40 min w 180°c. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wstaw do lodówki.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty