Pasztet drobiowy z udek
Składniki:
1 kg udek drobiowych
500g surowego boczku
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1/2 selera
Natka pietruszki
Por
Natka selera
Cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
Gałka muszkatołowa
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
2 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
Pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki. ( dodatkowo:dodaj do już zmielonej masy)
Do garnka wkładamy mięso drobiowe, obrane warzywa i natki. Zalej wodą tak by wszystko było przykryte. Zagotuj, zbierz szumowiny i gotuj do miękkości mięsa. W między czasie dodaj jeszcze podpaloną cebulę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
Gdy mięso będzie już miękkie to wyjmij do ostudzenia razem z warzywami i natki także. Bulion przelej przez sitko, aby pozbyć się ziarenek pieprzu i ziela i zostaw, będzie jeszcze potrzebny do masy.
Obierz mięso od kości i zmiel w maszynce na średnich oczkach razem z innymi warzywami i surowym boczkiem. Masę przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, papryką, majerankiem, pieprzem zmielonym i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj również bułkę tartą i ok 300ml bulionu. Wymieszaj dokładnie masę, powinna mieć konsystencję gęstą, ale lejącą się. Wlej do foremki, w której ma się pasztet piec i piecz ok 40 min w 180°c. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu wstaw do lodówki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz