Likier krówkowo-kokosowo-kawowy
Z tej porcji wychodzi ok 500 ml gęstego likieru. Konsystencji nabiera dopiero po schłodzeniu w lodówce.
Składniki:
200 ml mleka kokosowego
1 puszka masy krówkowej tj ok 510g
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 ml wódki lub spirytusu ( ja robię delikatniejsze trunki, zazwyczaj na wódce, ale można zrobić na spirytusie, będzie mocniejszy, lub dodać więcej wódki)
W rondelku zagrzej mleko kokosowe. Rozpuść w nim kawę rozpuszczalną. Następnie dodaj masę krówkową i podgrzewaj mieszając najlepiej trzepaczką, do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Odstaw do ostygnięcia. Na koniec dodaj alkochol wódkę lub spirytus. Dobrze wymieszaj i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz