Gołąbki bez zawijania
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
400 g kapusty białej
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g ryżu
1 jajko
Majeranek
Sól
Pieprz
Mąka do obtoczenia gołąbków
Olej do smażenia
Sos:
1/2 l bulionu
400 g passaty pomidorowej
120 ml wody + 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu)
Sól
Pieprz
Kapustę bardzo drobno posiekaj, zasyp 1/2 łyżki soli, rozgnieć tłuczkiem ( żeby szybciej puściła sok) i odstaw na co najmniej 15 min.
Ryż ugotuj wdł. instrukcji na opakowaniu.
Do mięsa mielonego dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, ugotowany ryż, kapustę i przyprawy. Masę należy dobrze wyrobić.
Formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do bulionu dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem. Doprowadz do wrzenia i zagęść mąką roztrzepaną w wodzie.
Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem pomidorowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°c i piec ok 45 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz