Gołąbki bez zawijania

 


Składniki:

500 g mięsa mielonego z szynki

400 g kapusty białej

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 g ryżu

1 jajko

Majeranek

Sól

Pieprz

Mąka do obtoczenia gołąbków

Olej do smażenia


Sos:

1/2 l bulionu

400 g passaty pomidorowej

120 ml wody + 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu)

Sól

Pieprz


Kapustę bardzo drobno posiekaj, zasyp 1/2 łyżki soli, rozgnieć tłuczkiem ( żeby szybciej puściła sok) i odstaw na co najmniej 15 min.

Ryż ugotuj wdł. instrukcji na opakowaniu. 

Do mięsa mielonego dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jajko, ugotowany ryż, kapustę i przyprawy. Masę należy dobrze wyrobić.

Formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Do bulionu dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem. Doprowadz do wrzenia i zagęść mąką roztrzepaną w wodzie. 

Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem pomidorowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°c i piec ok 45 min.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty