Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
5 większych ogórków kiszonych
1 cebula
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
Sól
Pieprz
Przyprawa do gulaszu (opcjonalnie)
1 łyżka masła lub oleju rzepakowego
2 łyżki mąki
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, na maśle. Łopatkę pokrój w kostkę i obtocz mąką. Dodaj do cebuli i smaż, aż się mięso zrumieni. Zalej ok 300 ml wody i duś pod przykryciem. W między czasie pokrój w kostkę paprykę i ogórki kiszone. Podlej więcej wody jeśli sos będzie zbyt gęsty. Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie ok 1h. Na koniec dodaj ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę i duś jeszcze ok 15 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz