Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym

 


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

1 duża czerwona papryka

5 większych ogórków kiszonych

1 cebula

1 łyżka oregano

1 łyżka majeranku

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku

Sól

Pieprz

Przyprawa do gulaszu (opcjonalnie)

1 łyżka masła lub oleju rzepakowego

2 łyżki mąki


Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, na maśle. Łopatkę pokrój w kostkę i obtocz mąką. Dodaj do cebuli i smaż, aż się mięso zrumieni. Zalej ok 300 ml wody i duś pod przykryciem. W między czasie pokrój w kostkę paprykę i ogórki kiszone. Podlej więcej wody jeśli sos będzie zbyt gęsty. Dodaj paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie ok 1h. Na koniec dodaj ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę i duś jeszcze ok 15 min.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty