Barszcz ukraiński

 



 
Dzisiaj chciałabym się podzielić tym jak ja przygotowywuje barszcz ukraiński. Bardzo aromatyczna, syta zupa z dużą ilością warzyw. Jeśli ktoś woli można ją zabielić słodką śmietanką, lub podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany. O tej porze roku jest jeszcze pyszniejsza, ponieważ udało mi się kupić młodą kapustkę.

Składniki:
500 g podudzi z kurczaka
Ok 2l wody
Ok 500 g upieczonych buraków 
5 średnich ziemniaków
1 pietruszka (korzeń)
1 średnia marchewka
1/3 seler (korzeń)
1 cebula
200 g kapusty białej
2 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
Sól
Pieprz
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki koncetratu pomidorowego
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru

Mięso obsmaż na patelni na złoty kolor. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. W między czasie przygotuj warzywa. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż  i dodaj do gotującego się mięsa. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Buraki upieczone również pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę białą posiekaj. Pomidory, buraki, kapustę koncentrat pomidorowy dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, majerankiem, octem i cukrem. Gotuj jeszcze ok 15 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty