Kluski z truskawkami, twarogiem i śmietaną

 


Porcja na 4 osoby.

I kolejne kluski z truskawkami, ale tym razem z twarogiem i kwaśną śmietaną. Pychota! Porcje wstawiam dużą, bo małej się nie opłaca i tak wszystko znika w ekspresowym tempie;-) Ach te smaki lata...;-)


Składniki!

300 g klusek (świderek lub muszelek, wedle uznania)

200 g twarogu półtłustego

400 g truskawek 

2 łyżki cukru waniliowego ( cukru radzę dodać wdł własnego gustu, lub zależnie od słodkości truskawek), podrzucam link jak zrobić samemu cukier waniliowy

 https://www.gotujzangela.pl/2020/04/cukier-waniliowy.html

4 łyżki gęstej śmietany 18%

Opcjonalnie cukier puder


Kluski ugotuj wdł instrukcji na opakowaniu. Truskawki zblenduj ( kilka zostaw w całości do dekoracji ) lub rozgnieć widelcem z cukrem waniliowym. 

Na półmisku wyłóż kluski, polej sosem truskawkowym, posyp pokruszonym twarogiem. Udekoruj kleksami śmietany, cukrem pudrem i całymi truskawkami. Opcjonalnie można udekorować listkami świeżej mięty.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty