Potrawka z żołądków drobiowych
Składniki:
1 kg żołądków drobiowych
1,5 l wody
300 g włoszczyzny ( korzeń marchewki, pietruszki i kawałek selera)
200 ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
Liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
Świeżo mielony pieprz
Sól
Żołądki dobrze umyj, oczyść, wrzuć do garnka i zalej wodą. Zagotuj. Przygotuj warzywa. Obrane marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do żołądków dodaj starte warzywa i przyprawy. Gotuj ok 1h, do miękkości.
Na koniec śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką. Zdejmij na chwilę żołądki z kuchni. Wlej śmietanę z mąką i gotuj jeszcze na małym ogniu ok 15 min.
Podawaj z ziemniakami lub kaszą posypane świeżą natka pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz