Potrawka z żołądków drobiowych

 


Składniki:

1 kg żołądków drobiowych

1,5 l wody

300 g włoszczyzny ( korzeń marchewki, pietruszki i kawałek selera)

200 ml słodkiej śmietany 30%

2 łyżki mąki pszennej

Liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

Świeżo mielony pieprz

Sól


Żołądki dobrze umyj, oczyść, wrzuć do garnka i  zalej wodą. Zagotuj. Przygotuj warzywa. Obrane marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do żołądków dodaj starte warzywa i przyprawy. Gotuj ok 1h, do miękkości.

Na koniec śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką. Zdejmij na chwilę żołądki z kuchni. Wlej śmietanę z mąką i  gotuj jeszcze na małym ogniu  ok 15 min.  

Podawaj z ziemniakami lub kaszą posypane świeżą natka pietruszki.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty