Kaszotto z kurczakiem marynowanym w sosie sojowym
Składniki:
350 g piersi z kurczaka
100 g czerwonej fasoli z puszki ( waga po odsączeniu)
100 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 cebula
Pęczek szczypiorku
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Do pokrojonego kurczaka wlej sos sojowy, oliwę z oliwek, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 h.
Fasolę odsącz z zalewy.
Kaszę pęczak ugotuj wdł. instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Gdy cebulka będzie usmażona, dodaj kurczaka i również smaż. Pod koniec smażeni dodaj fasolę z puszki i ugotowaną kaszę pęczak. Smaż wszystko jeszcze chwilę ok 10 min. Przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz