Kaszotto z kurczakiem marynowanym w sosie sojowym


 

Składniki:

350 g piersi z kurczaka

100 g czerwonej fasoli z puszki ( waga po odsączeniu)

100 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 cebula

Pęczek szczypiorku


Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Do pokrojonego kurczaka wlej sos sojowy, oliwę z oliwek, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 h.

Fasolę odsącz z zalewy.

Kaszę pęczak ugotuj wdł. instrukcji na opakowaniu.

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Gdy cebulka będzie usmażona, dodaj kurczaka i również smaż. Pod koniec smażeni dodaj fasolę z puszki i ugotowaną kaszę pęczak. Smaż wszystko jeszcze chwilę ok 10 min. Przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty