Sos do makaronów na zime do słoików
Składniki:
3 duże cukinie (ok 2-3kg)
4 czerwone papryki
5 cebul
Zioła prowansalskie
100 ml octu
1 łyżka koncetratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Olej
Cukinie obierz i wydrąż środek, resztę cukini pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w ćwiartki. Z papryki usuń pestki i również pokrój w kostkę. Wrzucamy wszystkie warzywa do garnka, wlewamy 1/2 szkl wody i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną zblenduj je na gładką masę. Wlej ocet, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze ok 15 min. Gotowy sos wlej do słoików, na wierzch każdego słoika wlej po 1 łyżce oleju, zakręć i pasteryzuj ok 30 min. Po tym czasie wyjmij i odwróć do góry dnem, aż wystygną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz