Farsz z mięsa z rosołu do uszek lub pierogów

 


A dzisiaj podrzucam przepis na farsz do pierogów i uszek.

Po ugotowaniu rosołu często zostaje mi mięsko, które przetwarzam na potrawke, pasztet lub farsz. Takie pierogi i uszka będziemy dziś zajadać z czerwonym barszczykiem niezabielanym, ale polecam również do rosołu. Ja wykorzystalam 2 rodzaje mięsa drobiowe udka i wieprzową karkówkę. 

Składniki na farsz:

800g mięsa obranego i warzyw z rosołu (tj udka drobiowe, 2 plastry karkówki, 2 marchewki, zielenina)

1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę przesmażona na złoty kolor

Mięso i warzywa zmiel w maszynce na średnich oczkach. Wymieszaj z cebulką. Farsz jest gotowy.

  

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej

1 szkl gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju


Składniki na ciasto wymieszaj najpierw łyżką, żeby się nie poparzyć, a dopiero po chwili zacznij wyrabiać ręką. Wyrobione ciasto odstaw pod szklanym przykryciem na 20 min. aby odpoczeło. Po tym czasie możesz zabrać się do lepienia pierożków lub uszek.

Ulepione uszka wrzucaj na wrzątek i gotuj od wypłynięcia 10 min.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty