Smażona sałata rzymska, mini pomidorki koktajlowe z sosem jogurtowym z rzodkiewką i avocado

 


Niebo w gębie.... sałata rzymska mini idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ po krótkiej obróce termicznej nadal częściowo zachowuje swoją chrupkość. Jeżeli lubicie sałaty i ciepłe posiłki to polecam z całego serca. Idealnie komponuje się z jogurtowym sosem, z dodatkiem rzodkiewki i avocado. 


Składniki:

1 mini sałata rzymska

5 pomidorków koktajlowych

3 łyżki jogurtu naturalnego

1/2 avocado

3 rzodkiewki

Sól

Świeżo zmielony pieprz


Sałatę przekrój wzdłuż na pół. Przesmaż na łyżce oleju ok 1-2 min z każdej strony, aż się pięknie zrumieni. Gdy sałata będzie gotowa zdejmij z patelni i ułóż na półmisku lub talerzu. Następnie na rozgrzanej patelni przesmaż ok 3 min pomidorki koktajlowe, pomidorki mają być rumiane ale nie rozpaść się. Usmażone pomidorki wyłóż na sałatę. 

Przygotuj sos. W bardzo drobną kostęczkę pokrój rzodkiewki i avokado. Połącz z jogurtem naturalnym oraz dopraw solą i pieprzem.

Usmażone sałaty z pomidorkami podawaj z sosem jogurtowym. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty