Zupa z porem, mięsem mielonym i serkiem topionym


 

Składniki:
700g mięsa mielonego
100g pora (biała część)
750ml wody lub bulionu
90g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
Ok 135g serka typu almette ziołowego lub śmietankowego
80ml śmietanki 30%+50ml zimnej wody+1 łyżka mąki
Sól
Pieprz
3 liście laurowe
Dodatkowo świeża natka pietruszki lub koperku

Białą część pora pokrój w kostęczkę i przesmaż na oleju. Przełóż na talerz, a na tej samej patelni przesmaż mięso mielone ok 15 min. Do mięsa dodaj por, zalej 750ml wody i gotuj ok 30 min. W między czasie dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodaj serki i gotuj, aż się rozpuszczą. 
Następnie przygotuj zaklepkę. Śmietanę dobrze wymieszaj z mąką i  50ml zimnej wody. Zaklepkę zachartuj gorącym bulionem i dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu jeszcze ok 15 min.
Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki lub koperku.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty