Zebra
Zebra, to ciasto jeszcze ze starych zeszytów. Jest pulchne za sprawą gazowanej oranżady i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
5 jaj
1.5 szkl cukru
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szkl oranżady pomarańczowej
1 szkl oleju
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Ubijaj pianę, aż cukier się rozpuści. Po koniec ubijania dodawaj po 1 żółtku. Dodaj 2.5 szkl przesianej mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. Następnie wlej szklankę oleju i oranżady i również wymieszaj na wolnych obrotach. Podziel ciasto na 2 części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao. Ciasto nakładaj naprzemian na przygotowaną tortownice. Na środek blaszki wylej 1 łyżkę ciasto jasnego następnie łyżkę ciasto ciemnego i tak aż do wykorzystania obu partii ciasta. Piec w 180°c ok 60 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz