Warto wiedzieć...
JAK PRZECHOWYWAĆ PASTY
Pasty należy przechowywać w szklanym lub ceramicznym naczyniu lub w plastikowym przeznaczonym do tego celu w lodówce. Powinny być przykryte np. Folią spożywczą, ponieważ łatwo wchłaniają inne zapachy. Powinno się pasty spożyć najlepiej maksymalnie do 3 dni, ponieważ zazwyczaj tyle czasu zachowują swoją świeżość. Każda wcześniejsza zmiana smaku lub zapachu może świadczyć o tym że pastę należy wyrzucić.
JAK KROIĆ CEBULĘ W KOSTKĘ
Nie musimy cebuli przecinać w ten sposób
Wystarczy, że ponacinamy ją na skos
I tak naciętą jak pokroimy pionowo wyjdzie nam kosteczka.
ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE
Jeśli chcemy w daniu wydobyć maksymalnie aromat ziół suszonych, powinniśmy je dodać trochę wcześniej. Podczas duszenia zioła suszone zdążą nadać aromatu. Przed dodaniem możemy potrzeć zioła suszone w dłoni wtedy szybciej oddadzą swój aromat potrawom.
Jeśli mamy do dyspozycji zioła świeże, to najlepiej dodać pod koniec gotowania, aby nie straciły swojej świeżości, a zachowały kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz