Mleko kokosowe



Ja robię dość sporą porcje, bo uwielbiamy mleko kokosowe i szybko u nas znika. Wykorzystuję ję do owsianki, jaglanki, kawy, zup... Na pewno znajdziecie na moim blogu przepisy jak wykorzystać mleko kokosowe🙂

Skł;
300g wiórek kokosowych (naturalnych bez żadnych dodatków i ulepszaczy🙂)
6 szkl. wody

   Wiórki zalewamy woda (można je odstawić na noc do namoczenia, ale nie koniecznie), i podgrzewamy, ale nie zagotować. Następnie blendujemy  co najmniej 5 min. Na nowym garnku lub naczyniu układamy gazę lub ściereczkę przez którą odsączamy wiórki. Należy je mocno wyciskać. Mleko przelewamy do szklanego naczynia i 48h napewno wytrzyma jeśli szybkiej nie zniknie😀
Z wiórek kokosowych pozostałych po odcisnieciu można wyczarować wiele smakołyków np upiec ciasto lub zrobić mąkę kokosową, więc nie wyrzucajmy ich! 🙂

Komentarze

Popularne posty