Brownie z fasoli czerwonej




 

Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 banan
3 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:
50 ml wody
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
3 płaskie łyżki kakao

Fasolę przepłucz na sicie i odsącz.
Banana obierz i pokrój na mniejsze części.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do blendera wrzuć fasolę oraz banany i zblenduj je na gładką masę. Pod koniec blendowania dodaj 1/2 szklanki oleju.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jaj dodaj kakao, zblendowaną masę fasolową i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko razem delikatnie drewnianą lub silikonową szpatułką.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x20 cm.
Piecz ok 30 min w 180°c.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

W rondelku zagrzej 50 ml wody i rozpuść w niej 3 łyżki cukru i 3 płaskie łyżki kakao. Następnie dodaj 4 łyżki oleju. Podgrzej ale nie zagotuj.

Ciasto udekoruj ostudzoną polewą.

Smacznego!









Komentarze

Popularne posty