Placki ziemniaczane
Zdjęcie:placki z patelni
Oto mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane. Sposoby przygotowania mam dwa: tradycyjnie smażę, albo piekę w piekarniku (jak na zdjęciu) po ok 10 min z każdej strony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który lekko smaruje olejem. Sposobów podania jest bardzo wiele z cukrem, ze śmietaną, z gulaszem, z sosem pieczarkowym na ciepło lub z sosem czosnkowym. A ja dzisiaj podałam upieczone do zupy.
Skł:
1kg ziemniaków
1 mała cebulka
1 jako
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij dobrze na sicie. Dodaj jajko, mąke, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
Smaż na rozgrzanym oleju, lub upiec w piekarniku w 180°c na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem po ok 10 min z każdej strony.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz