Placki ziemniaczane

 

Zdjęcie:placki z patelni



Zdjęcie:placki z piekarnika


Oto mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane. Sposoby przygotowania mam dwa: tradycyjnie smażę, albo piekę w piekarniku (jak na zdjęciu) po ok 10 min z każdej strony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który lekko smaruje olejem. Sposobów podania jest bardzo wiele z cukrem, ze śmietaną, z gulaszem, z sosem pieczarkowym na ciepło lub z sosem czosnkowym. A ja dzisiaj podałam upieczone do zupy.


Skł:

1kg ziemniaków

1 mała cebulka

1 jako

2 łyżki mąki pszennej 

Sól

Pieprz


Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij dobrze na sicie.  Dodaj jajko, mąke, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszaj.

Smaż na rozgrzanym oleju, lub upiec w piekarniku w 180°c na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko posmarowanym olejem po ok 10 min z każdej strony.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty