Pieczona karkówka podawana z sosem kurkowym

 


Przychodzi jesień i do kuchni też;-) Jesień to pora roku, która przynosi nam grzyby, dynie, gruszki, jabłka, śliwki i za to ją uwielbiam. Dzisiaj na moim stole zagościły kurki, które łatwo zdobyć, a są bardzo wartościowe i pyszne. Sos grzybowy to świetny dodatek do ziemniaków gotowanych, mięs lub makaronów.


Składniki na mięso:

1 kg karkówki

2 ząbki czosnku

Papryka słodka czerwona w proszku

Ziele angielskie mielone

Sól

Pieprz


Składniki na sos:

300g kurek

1 średnia cebula

100ml słodkiej śmietany 30%

Sól

Pieprz

Olej do smażenia


Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym    i pokrój w plastry. Natrzyj solą, pieprzem, papryką, zielem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso zawiń w folię spożywczą.       i włóż do lodówki na co najmniej 2h. Po tym czasie przesmaż plastry karkówki na patelni, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Następnie wraz z tłuszczykiem z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i piecz w 180°c ok 1h.

Kurki wypłucz we wodzie i dobrze oczyść. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok 25 min. Na patelni, lub rondelku rozgrzej olej         i wrzuć drobno pokrojoną cebulkę. Smaż na złoty kolor. Następnie dodaj odcedzone ugotowane kurki i smaż ok 5 min. Po tym czasie zdejmij na chwilę z ognia i dodaj powoli śmietankę. Duś jeszcze ok 10 min. Dopraw solą i pieprzem.

Sos podawaj z upieczoną karkówką                        i ziemniakami z wody, kalafiorem, kopytkami lub kluskami śląskimi.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty