Pieczona karkówka podawana z sosem kurkowym
Przychodzi jesień i do kuchni też;-) Jesień to pora roku, która przynosi nam grzyby, dynie, gruszki, jabłka, śliwki i za to ją uwielbiam. Dzisiaj na moim stole zagościły kurki, które łatwo zdobyć, a są bardzo wartościowe i pyszne. Sos grzybowy to świetny dodatek do ziemniaków gotowanych, mięs lub makaronów.
Składniki na mięso:
1 kg karkówki
2 ząbki czosnku
Papryka słodka czerwona w proszku
Ziele angielskie mielone
Sól
Pieprz
Składniki na sos:
300g kurek
1 średnia cebula
100ml słodkiej śmietany 30%
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Karkówkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry. Natrzyj solą, pieprzem, papryką, zielem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso zawiń w folię spożywczą. i włóż do lodówki na co najmniej 2h. Po tym czasie przesmaż plastry karkówki na patelni, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron. Następnie wraz z tłuszczykiem z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i piecz w 180°c ok 1h.
Kurki wypłucz we wodzie i dobrze oczyść. Zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok 25 min. Na patelni, lub rondelku rozgrzej olej i wrzuć drobno pokrojoną cebulkę. Smaż na złoty kolor. Następnie dodaj odcedzone ugotowane kurki i smaż ok 5 min. Po tym czasie zdejmij na chwilę z ognia i dodaj powoli śmietankę. Duś jeszcze ok 10 min. Dopraw solą i pieprzem.
Sos podawaj z upieczoną karkówką i ziemniakami z wody, kalafiorem, kopytkami lub kluskami śląskimi.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz