Minotaur


Skł. Biszkopt
6 jajek
1 szkl. Cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. Mąki
3 łyżeczki kakao
Szczypta soli

   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy piana już będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, aż się cały rozpuści. Następnie do piany dodajemy po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i dodajemy do piany i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Piec w 180°c ok 35 min.

Skł. Masa biała
200g masła
1/2 szkl. Cukru
1/2 szkl. Mleka
2 szkl. Mleka w proszku
Szczypta soli

   Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na biały puch że szczyptą soli. Następnie dodawać powoli mleko z cukrem. Na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku. Miksować, aż masa będzie gładka. Tak przygotowaną masę wykładamy na wystudzony biszkopt i kładziemy do lodówki.

Skł. Masa ciemna
200 g gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
330 g śmietany kremówki

   Czekoladę połamać na kawałki, zalać kremówką i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę odstawić do przestudzenia. Nastepnie miksując maskarpone wlewamy powoli czekoladę i dodajemy cukier puder. Tak przygotowana ciemna masę kładziemy na jasną masę.
Ciasto kładziemy do lodówki na kilka godz., aby się schłodziło. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty