Tagiatelle z kurczakiem i pieczarkami sosie śmietanowym


   W związku z tym iż mamy dzisiaj bardzo ładną pogodę, jest bardzo cieplutko, postanowiłam na obiad przyrządzić coś pysznego, ale szybkiego w przygotowaniu🙂. Takie są właśnie makarony, a moja rodzina je uwielbia. I jeszcze ten śmietanowy sosik... Mniam pychota😍
Tagiatelle to klasyczny włoski makaron, ale bardzo popularny obecnie w Polsce, zresztą jak wiele innych włoskich potraw, a dzisiaj zaprezentuje wam moja wersję tagiatelle.


Skł;
200 g makaronu tagiatelle
300 g piersi z kurczaka
250 g pieczarek
1 duża cebula
Garść pietruszki (u mnie była akurat suszona bo mam z tamtego roku, ale z własnego ogrodka, a świeża jeszcze nie urosla)
330 ml śmietany 30%
Sól
Pieprz ziołowy
Olej do smazenia

   Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 9 min, chyba że na opakowaniu podane jest inaczej.
Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju. Następnie zdjemjujemy cebulę z patelni.
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i również smażymy. Gotowego kurczaka przekładamy do cebuli.
Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i pieprzymy i smażymy, aż sok odparuje. Dodajemy do usmażonych pieczarek kurczaka i cebulę, zalewamy śmietaną. Doprawiamy pietruszką, jeśli jest suszona a jeżeli świeża to dodajemy pod koniec gotowania. Dusimy wszystko jeszcze ok 15 min. aż sos zgęstnieje i polewamy sosem makaron. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty