Chleb ze słonecznikiem



Moim zdaniem chlebek idealny. Po upieczeniu i odpowiednio szybkim wyjęciu chlebka z brytfanki i papieru jest mięciutki w środku i chrupiący z wierzchu. Świetnie smakuje również na drugi dzień.  Można go zamrozić i nie kruszy się. Jest prosty w przygotowaniu. Czego chcieć więcej🙂

Skł;
25g drożdży świeżych
500 ml ciepłej wody
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
500g mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 garście słonecznika

Do naczynia wlać wodę, wkruszyć drożdżę i wsypać płatki, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, olej i słonecznik. Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać i odstawić przykrytę ściereczką w ciepłe miejsce na ok 20-30 min. do wyrośnięcia. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Następnie przekładamy ciasto do brytfanki o wymiarach 12 na 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°c do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z formy i papieru, będzie on wtedy miał chrupiącą skórkę. SMACZNEGO! 

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty