Ciasto z kefirem i borówkami




   Aby nie zrobił się zakalec musimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jajka i kefir powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki. Równie ważne jest aby nie przesadzić z owocami, jeśli przeciążymy ciasto na wierzchu, również może wyjść zakalec. Owoce najlepiej przed ułożeniem na cieście obtoczyć w mące ziemniaczanej, wtedy nie puszczą tyle soku.

Porcja; tortownica wym. 24cm.

Skł;
2,5 szkl mąki pszennej
130 ml oleju
250 ml kefiru
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Kruszonka;
50g masła
50g cukru
100 g mąki (może być pszenna, bądź ziemniaczana)

   Ja zaczynam od zrobienia kruszonki i wstawienia jej do lodówki, żeby się schłodziła. Będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Następnie robimy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy maślankę i mieszamy już na wolnych obrotach miksera. Dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami obtoczony i w mące ziemniaczanej. Na koniec kruszymy kruszonka. Piec ok 30 min w 180°c. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty