Mielonka z szynki z szynkowaru




Zdecydowałam się kupić szynkowar i był to strzał w 10tkę🙂.  Własna wędlina jest przepyszna i przede wszystkim zdrowa, Wiemy Co Jemy. A sam koszt takiego szynkowaru wcale nie jest duży. 
Szynkowar, służy do parzenia wędliny. Najlepiej kupuć taki z termometrem, ponieważ łatwo jest kontrolować temperaturę. Temperatura i czas parzenia zależna jest od gatunku mięsa. 

Skł;
1 kg szynki
80ml wody
150g słoniny
23g peklosoli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Szynkę, kroimy na małe kawałki takie do zmielenia i peklujemy na sucho w soli peklowej ok 48h. Następnie mielimy szynkę i słoninę. Dodajemy do mięsa wodę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru wyłożonego specjalną folią przeznaczoną do tego celu, ale można również bez użycia folii. Szynkowar zamykamy i wkładamy do garnka, na ktorego dnie najpierw kładziemy ściereczkę. Zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte. Parzymy ok 2h na małym ogniu. Zalecam użycie termometru. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kładziemy na 12h do lodówki, dopiero po tym czasie możemy wyjąć szynkę z szynkowaru. 

Komentarze

Popularne posty