Murzynek bez jaj







Tradycyjny murzynek, chyba każdym zna to ciasto. Jest bardzo wilgotny i łatwy w przygotowaniu. Supet ciasto na niespodziewanych gości, ponieważ robi się ekspresowo. 

Porcja na blachę  
o wymiarach 25 x 36

Skł;
4 szkl mąki pszennej
3 szkl maślanki
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju
3 duże łyżki powideł lub innego dżemu
3 czubate łyżki kakao
Łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki sody

Maślankę, mieszamy z olejem. Następnie dodajemy mąkę, cukier, dżem, kakao, cukier waniliowy i sodę. Wszystko ze sobą mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 
woda 180°c ok 40 min.

Komentarze

Popularne posty