Udka na warzywnej kołderce


Skł;
700g udek drobiowych
2 średnie marchewki
5cm pora białej części
2 średnie ziemniaki
1 mała papryka czerwona
2 nieduże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka ziòł prowansalskich
Sól
Pieprz

   Mięso osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, papryką mieloną, czosnkiem przeciśniętym przez praskęi wkładamy pod przykryciem na 2 godz. do lodówki. Marchewkę kroimy w plasterki, pora w talarki, ziemniaki w słupki, paprykę czerwoną w kostkę, cebulę w òsemki. Pokrojone warzywa przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warzywa a na wierzch udka. Zapiekamy wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw w 180°c.Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, aby skòrka nabrała chrupkości.

Komentarze

Popularne posty