Modra kapusta z jabłkiem



Modra kapusta, to śląski przysmak. Jest idealnym dodatkiem do pieczeni wieprzowej, bądź wołowej. Zawiera dużo witamin i jest nisko kaloryczna. Można ją jeść na surowo, albo po obróbce termicznej. Jest bardzo chrupiąca, wiec świetnie nadaje się do surówek. Ja dzisiaj przedstawie wersję wegetariańską, ale można dodać również boczek🙂

Skł;
1/2 główki niedużej kapusty czerwonej
1 cebula
1jabłko
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
Liść laurowy
Sól
Pieprz
1 łyżka masła
250 ml wody

Na maśle przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dorzucamy poszatkowaną kapustę. Zalewamy ok 250ml wody. Doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, liściem laurowym i octem. Dodajemy również jabłko starte na tarce na grubych oczkach. Kapustę dusimy do miękkości pod przykryciem. Ok 25 min. 
SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty