Pikle w musztardzie
Porcja; ok 3 słoiki litrowe
Skł;
2 kg ogórków
3 nieduże cebule
Pieprz ziarnisty
Ziele angielskie
Liście laurowe
Gorczyca biała
Zalewa;
1l wody
1 szkl octu
3 płaskie łyżki soli
2 szkl cukru
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
Zagotować zalewę i odstawić do wystygnięcia. Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki. Na dno każdego wyparzonego słoika wrzucamy talarki cabuli. Następnie układamy ciasno ogórki. Na wierzch każdego słoika wrzucamy po 2 liście laurowe i po kilka ziarenek ziela i pieprzu oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy. Zalewamy słoiki zalewą i zakręcamy.
Gotowe pikle pasteryzujemy w wodzie 6 min i odstawiamy dnem do góry do wystudzenia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz