Kilimandżaro
Przepis na ciasto kilimandżaro, znalazłam w przepisach siostry Anastazji, która jest mistrzynią wypieków. Od tamtej pory ciasto kilimandżaro często gości na moim stole.
Skł biszkopt
8 jajek
20 dag cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Skł masa jabłkowa
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
Skł krem bydyniowy
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Polewa
2 łyżki masła
4 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
4 łyżeczki cukru
Biszkopt
Ubić białka na sztywną pianę z cukrem, dodać pojedyńczo żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać drewnianą szpatułką. Biszkopt piec ok 30-40 min. w temp. 160-180°c.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć na maśle. Dodać suche galaretki i dalej chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.
Masa budyniowa
Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać do niego porcjami wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta
Ciasto ciemne-masa jabłkowa-masa budyniowa-ciasto ciemne-polewa
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz