Ogórki w curry

Uwielbiam mieć takie słoiczki w spiżarni. Świetnie smakują i mają przepiękny kolor. 🙂

2.5 kg ogórków większych
1 szkl octu
5 szkl wody
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka na słoik gorczycy
1 liść laurowy na słoik
3 ziarenka pieprzu na słoik
2 ziarenka ziela angielskiego na słoik
3 nieduże cebule pokrojone w grube plasterki

Zagotować zalewę z wody, octu i curry. Odstawić do wystudzenia. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Do każdego litrowego słoika wrzucić plastry cebuli, gorczyce, liść laurowy, zielę i pieprz. Powkładać ciasno słupki ogórków i zalać ostudzoną zalewą. Pasteryzować na mokro ok 8 min. Następnie odstawić do góry dnem do wystudzenia. 
SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty