Flaczki wołowe

 



Skł:

900g flaków wołowych parzonych niemrożonych

2 średnie marchewki

1 mały seler

1 mała pietruszka

Kilka gałązek natki selera i pora

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

4 ziarenka pieprzu czarnego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

2 łyżeczki majeranku

1 cebula

1 łyżka masła


Zasmażka:

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka mąki


Flaki, obgotować 3 razy po pół godz. za każdym razem zmieniając wodę. Za 4 razem zalać flaki zimną wodą i gotować do miękkości ok 1,5h. W między czasie zetrzeć na tarce marchew, seler i pietruszkę i dodać do flaków. Dodać również natki pora i selera. Cebulkę, pokroić w kosteczkę i przesmażyć na maśle i dodać pod koniec gotowania. Wrzucić do zupy zielę, pieprz, majeranek, papryki, imbir i gałkę.

 Gdy flaki już będą miękkie to robimy zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę i dobrze wymieszać, chwilę podsmażyć. Dolać trochę wody do zasmażki i przelać do zupy i chwilę pogotować.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty