Flaczki wołowe
Skł:
900g flaków wołowych parzonych niemrożonych
2 średnie marchewki
1 mały seler
1 mała pietruszka
Kilka gałązek natki selera i pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu czarnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki majeranku
1 cebula
1 łyżka masła
Zasmażka:
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki
Flaki, obgotować 3 razy po pół godz. za każdym razem zmieniając wodę. Za 4 razem zalać flaki zimną wodą i gotować do miękkości ok 1,5h. W między czasie zetrzeć na tarce marchew, seler i pietruszkę i dodać do flaków. Dodać również natki pora i selera. Cebulkę, pokroić w kosteczkę i przesmażyć na maśle i dodać pod koniec gotowania. Wrzucić do zupy zielę, pieprz, majeranek, papryki, imbir i gałkę.
Gdy flaki już będą miękkie to robimy zasmażkę. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę i dobrze wymieszać, chwilę podsmażyć. Dolać trochę wody do zasmażki i przelać do zupy i chwilę pogotować.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz