Udka po grecku
Dlaczego po grecku? Ponieważ jest to odpowiednik ryby po grecku. Nie wyobrażam sobie swiąt Bożego Narodzenia bez ryby grecku. Uwielbiam tą marchewkę na wierzchu stąd też pomysł, żeby zrobić jakieś mięsko w tym klimacie.
Skł:
500g mięsa z udek drobiowych
300g marchewki
1 średnia cebula
3 łyżki ketchupu
200g sera żółtego
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju
Mięso umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na oleju. Następnie dorzucić startą na grubych oczkach marchewkę. Warzywa doprawić solą, pieprzem i dodać 3 łyżki ketchupu. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż marchewka zmięknie. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej kawałki mięsa. Na mięso wyłożyć marchewkę smażoną. Piec ok 20 min w 180°c, a po tym czasie posypać żółtym serem i piec jeszcze ok 5 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz