Z jabłkami i orzechami pod kruszonką

 


Skł:

Ciasto:

2 szkl mąki pszennej

250g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

3/4 szkl cukru

Szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1 h. 


Jabłka:

1 kg jabłek

3 garście wyłuskanych orzechów włoskich

1/2 szkl cukru

1 łyżka cynamonu

1 łyżka masła

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Chwilę tylko aby jabłka się ładnie pokryły cynamonem i rozpuszczonym masłem. 


Kruszonka:

100g cukru

100g masła

200g mąki

Zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. 


Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastem schłodzonym w lodówce. Na wierzch wykładamy jabłka bez nadmiaru soku. Na jabłka ścieramy, lub kruszymy kruszonkę. 


Piec ok 40 min w 180°c.

Wykończenie: ciasto posypane cukrem pudrem przed podaniem. 

SMACZNEGO! 


Komentarze

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty