Łabędzi puch
Wymiary blachy to 24 na 28cm, lub tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki biszkopt:
120g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
5 jajek
150g cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem kokosowy:
200g miękkiego masła
100g sucharów lub czerstwej bułki
750ml mleka
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100g wiórków kokosowych
Składniki posypka:
100g wiórków kokosowych
100g cukru
1 łyżka masła
Dodatki:
Słoiczek dżemu porzeczkowego
Wykonanie biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.
Żółtka wymieszaj z olejem i gorącą wodą. Cały czas ubijając połącz je z pianą.
Na koniec delikatnie dodaj mąki i proszek do pieczenia.
Piec w 180°c ok 30 min, do suchego patyczka.
Wykonanie krem:
Sucharki zalej 500ml mleka. Gdy zmiękną zblenduj je.
Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Dodaj zblendowane suchary i wiórki kokosowe.
Gotuj ok 5 min, co jakiś czas mieszając. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Masło utrzyj na puch i połącz z wystudzoną masą.
Przełożenie:
Biszkopt przekrój na 2 blaty.
Pierwszy posmaruj dżemem i wyłóż połowę masy. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wyłóż resztę masy. Schowaj do lodówki.
Na wierzch na świeżo przygotuj posypkę.
Na patelni rozpuść masło, dodaj wiórki i cukier i mieszając smaż do uzyskania złotego koloru.
Świeżą posypkę jeszcze ciepłą wyłóż na wierzch ciasta.
Ciasto schłodź w lodówce, najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz