Łabędzi puch


Wymiary blachy to 24 na 28cm, lub tortownica o średnicy 24 cm. 


Składniki biszkopt:

120g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
5 jajek 
150g cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki krem kokosowy:

200g miękkiego masła
100g sucharów lub czerstwej bułki
750ml mleka
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100g wiórków kokosowych


Składniki posypka:
100g wiórków kokosowych
100g cukru
1 łyżka masła

Dodatki:
Słoiczek dżemu porzeczkowego


Wykonanie biszkopt:
Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. 
Żółtka wymieszaj z olejem i gorącą wodą. Cały czas ubijając połącz je z pianą. 
Na koniec delikatnie dodaj mąki i proszek do pieczenia. 
Piec w 180°c ok 30 min, do suchego patyczka. 

Wykonanie krem:
Sucharki zalej 500ml mleka. Gdy zmiękną zblenduj je. 

Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Dodaj zblendowane suchary i wiórki kokosowe. 
Gotuj ok 5 min, co jakiś czas mieszając. Następnie odstaw do wystygnięcia. 

Masło utrzyj na puch i połącz z wystudzoną masą. 

Przełożenie:
Biszkopt przekrój na 2 blaty. 
Pierwszy posmaruj dżemem i wyłóż połowę masy. Przykryj drugim blatem biszkoptu i wyłóż resztę masy. Schowaj do lodówki. 

Na wierzch na  świeżo przygotuj posypkę. 
Na patelni rozpuść masło, dodaj wiórki i cukier i mieszając smaż do uzyskania złotego koloru. 
Świeżą posypkę jeszcze ciepłą wyłóż na wierzch ciasta. 
Ciasto schłodź w lodówce, najlepiej całą noc. 

SMACZNEGO! 





 

Komentarze

Popularne posty