Fasolka po bretońsku

 


Fasolka po bretońsku, to pożywne danie bardzo popularne w polsce. Jest to fasola w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonki np. boczku, kiełbasy. 


Skł:

500g fasoli

350g wędliny wędzonej (np. Szynka, boczek)

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku

2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 duża cebula 

2 ząbki czosnku

Liść laurowy

5 ziarenek ziela angielskiego 

Sól 

Pieprz

Zasmażka:

2 łyżki mąki

2 łyżki oleju


Fasolę namocz  najlepiej całą noc w wodzie. Wody powinno być więcej, gdyż fasola napęcznieje. 

Następnego dnia wodę zmień i gotuj fasolę ok 1,5h do miękkości dodając sól, liść, pieprz i ziele. 

Cebulę  i wędliny pokrój w kosteczkę. Następnie przesmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Gdy fasola będzie ugotowana dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę i przesmażoną cebulę i wędliny. Gotuj cały czas na małym ogniu. 

Czas zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodać do niego mąkę, wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Następnie wlej do zasmażki troche sosu z fasolki i dopiero dodaj wszystko do garnka.

Gotuj jeszcze chwilę, mieszając ok 5 min. 

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty