Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, to pożywne danie bardzo popularne w polsce. Jest to fasola w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonki np. boczku, kiełbasy.
Skł:
500g fasoli
350g wędliny wędzonej (np. Szynka, boczek)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
2 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól
Pieprz
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
Fasolę namocz najlepiej całą noc w wodzie. Wody powinno być więcej, gdyż fasola napęcznieje.
Następnego dnia wodę zmień i gotuj fasolę ok 1,5h do miękkości dodając sól, liść, pieprz i ziele.
Cebulę i wędliny pokrój w kosteczkę. Następnie przesmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy fasola będzie ugotowana dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę i przesmażoną cebulę i wędliny. Gotuj cały czas na małym ogniu.
Czas zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodać do niego mąkę, wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Następnie wlej do zasmażki troche sosu z fasolki i dopiero dodaj wszystko do garnka.
Gotuj jeszcze chwilę, mieszając ok 5 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz