Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem

 


Jak wykorzystać mięso z rosołu? Możliwości jest wiele np. alaFlaczki, pierogi, krokiety, pokroić mięso i przesmażyć z cebulką(pycha z ogóreczkiem kiszonym i ziemniakami), zapiekanka makaronowa, mięso odsmażone ma maśle, potrawka w sosie... No mnóstwo pomysłów. Ale mimo wszystko naszła mnie ochota na jeszcze coś innego... I powstały pierożki z ciasta francuskiego. Świetnie smakują do czerwonego barszczyku lub do zupy typu krem.


Skł:

150g obranego mięsa z rosołu (bardzo drobno pokrojone) 

1op ciasta francuskiego

1 cebula

1 łyżka przyprawy do gyrosa

1 łyżka masła klarowanego

Czarnuszka do posypania

1 jajko


Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Gdy cebula się zrumieni dodaj pokrojone mięso i przyprawę do gyrosa.

Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 10 części, prostokątów. Na jednej połowie każdego kwadracika układamy porcję mięsa i zakrywamy i zlepiamy brzegi najlepiej pomóc sobie widelcem. 


Tak przygotowane pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piec ok 15 min w 180°c, aż się zrumienią. 
SMACZNEGO! 



Komentarze

Popularne posty