Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Możliwości jest wiele np. alaFlaczki, pierogi, krokiety, pokroić mięso i przesmażyć z cebulką(pycha z ogóreczkiem kiszonym i ziemniakami), zapiekanka makaronowa, mięso odsmażone ma maśle, potrawka w sosie... No mnóstwo pomysłów. Ale mimo wszystko naszła mnie ochota na jeszcze coś innego... I powstały pierożki z ciasta francuskiego. Świetnie smakują do czerwonego barszczyku lub do zupy typu krem.
Skł:
150g obranego mięsa z rosołu (bardzo drobno pokrojone)
1op ciasta francuskiego
1 cebula
1 łyżka przyprawy do gyrosa
1 łyżka masła klarowanego
Czarnuszka do posypania
1 jajko
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Gdy cebula się zrumieni dodaj pokrojone mięso i przyprawę do gyrosa.
Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 10 części, prostokątów. Na jednej połowie każdego kwadracika układamy porcję mięsa i zakrywamy i zlepiamy brzegi najlepiej pomóc sobie widelcem.
Komentarze
Prześlij komentarz