Pierogi z serem na słono
A to moja ulubiona wersja pierogów wigilijnych, z serem ale... na słono. Zazwyczaj spotykam się u innych z wersją na słodko, a moja mama robiła właśnie takie i to są moje ulubione. Z cebulką zrumienioną, solą, pieprzem i przesmażone przed podaniem na masełku. Pycha!
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
1 szkl gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Składniki farsz:
500g twarogu półtłustego
1 cebula
1 jajko
Sól
Pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Zagnieść ciasto na pierogi i odłożyć pod szklanym naczyniem, aby odpoczęło na ok 20 min.
Przygotuj farsz. Cebulkę drobno pokrój w kosteczkę i zrumień na patelni. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Składniki dobrze wymieszaj ze sobą.
Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj cieniutko i wykrawaj szklanką kółka. Na każdy nakładaj porcję farszu i zlepiaj jak pierogi.
Przygotowane pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj od wypłynięcia 5 min. Przed podaniem przesmaż jeszcze na maśle klarowanym, lub na oleju roślinnym.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz