Pierogi z serem na słono

 


A to moja ulubiona wersja pierogów wigilijnych, z serem ale... na słono. Zazwyczaj spotykam się u innych z wersją na słodko, a moja mama robiła właśnie takie i to są moje ulubione. Z cebulką zrumienioną, solą, pieprzem i przesmażone przed podaniem na masełku. Pycha!


Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej

1 szkl gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju


Składniki farsz:

500g twarogu półtłustego

1 cebula

1 jajko

Sól

Pieprz

1/2 łyżeczki cukru


Zagnieść ciasto na pierogi i odłożyć pod szklanym naczyniem, aby odpoczęło na ok 20 min.

Przygotuj farsz. Cebulkę drobno pokrój w kosteczkę i zrumień na patelni. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko i cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Składniki dobrze wymieszaj ze sobą.

Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj cieniutko i wykrawaj szklanką kółka. Na każdy nakładaj porcję farszu i zlepiaj jak pierogi.

Przygotowane pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj od wypłynięcia 5 min. Przed podaniem przesmaż jeszcze na maśle klarowanym, lub na oleju roślinnym. 

SMACZNEGO! 



Komentarze

Popularne posty