Makowiec japoński
Makowiec japoński to bardzo wilgotne pyszne ciasto makowe. Idealne na wigilijny stół. Można wykończyć ciasto polewą czekoladową i migdałami lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Blaszka rozmiar:25x36cm
Skł:
500g maku niebieskiego (suchego)
800g jabłek
400g cukru pudru
12 jajek
12 łyżek kaszy manny
250g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek migdałowy
1l mleka do sparzenia maku
Mak zalać gorącym mlekiem i pozostawić pod przykryciem ok 40 min, aby się sparzył. Następnie odcisnąć mak na sitku i przemielić w maszynce na małych oczkach 2 razy.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar soku.
Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo mannę, jabłka, mak, proszek do pieczenia i olejek i wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Masę makową wymieszać z pianą z białek.
Piec ok 1h w 180°c.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz