Makowiec japoński

 


Makowiec japoński to bardzo wilgotne pyszne ciasto makowe. Idealne na wigilijny stół. Można wykończyć ciasto polewą czekoladową i migdałami lub po prostu posypać cukrem pudrem. 

Blaszka rozmiar:25x36cm

Skł:

500g maku niebieskiego (suchego)

800g jabłek

400g cukru pudru

12 jajek

12 łyżek kaszy manny

250g masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Olejek migdałowy

1l mleka do sparzenia maku


Mak zalać gorącym mlekiem i pozostawić pod przykryciem ok 40 min, aby się sparzył. Następnie odcisnąć mak na sitku i przemielić w maszynce na małych oczkach 2 razy.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce i odcisnąć  nadmiar soku.

Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo mannę, jabłka, mak, proszek do pieczenia i olejek i wymieszać na wolnych obrotach miksera.

Masę makową wymieszać z pianą z białek.

Piec ok 1h w 180°c.


SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty