Śledź z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Skł:
600g śledzi solonych (matjas)
270g suszonych pomidorów (razem z zalewą)
50g słonecznika
1 cebula
6 łyżek octu jabłkowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
Śledzie namoczyć ok 1-2h w zależności od tego jakie słone są śledzie. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Słonecznik uprażyć. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Do jeszcze ciepłej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, suszone pomidory razem z zalewą, słonecznik, ocet i oliwę. Śledzie pokrój w paski ok 5cm i wymieszaj z zalewą. Śledzie przełóż do słoiczka i zakręć. Bedą gotowe po ok 48h.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz