Indyk z pomidorami i oliwkami



Ok 700g piersi z indyka

2 średnie pomidory

Ok 100g czarnych oliwek

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1 średnia cebula

1/2 szkl bulionu warzywnego lub wody

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

Oregano

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Mięso pokroić w kostkę (taką większą). Przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać i wstawić do lodówki na ok 1h.

Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z patelni i na tej samej przesmażyć indyka oprószonego mąką, aż się zrumieni. 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.

Do indyka dodajemy przesmażoną cebulę, pomidory i bulion. Smażymy ok 15 min, aż sosik się zagęści. Następnie dodajemy oliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i próżymy pod przykryciem jeszcze ok 15 min.

Propozycja podania: z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym.


SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty