Indyk z pomidorami i oliwkami
Ok 700g piersi z indyka
2 średnie pomidory
Ok 100g czarnych oliwek
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 średnia cebula
1/2 szkl bulionu warzywnego lub wody
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
Oregano
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę (taką większą). Przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać i wstawić do lodówki na ok 1h.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z patelni i na tej samej przesmażyć indyka oprószonego mąką, aż się zrumieni.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Do indyka dodajemy przesmażoną cebulę, pomidory i bulion. Smażymy ok 15 min, aż sosik się zagęści. Następnie dodajemy oliwki, doprawiamy całość solą i pieprzem i próżymy pod przykryciem jeszcze ok 15 min.
Propozycja podania: z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz