Śledzie po hawajsku
Skł:
600g płatów śledziowych solonych
6 plastrów ananasa z puszki
130g (mała puszka) kukurydzy
150g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka curry
1 cebula
Pieprz
Sól (opcjonalnie)
Śledzie namocz w zimnej wodzie ok 2h. Po tym czasie odsącz z wody i pokrój w paseczki ok 1 cm szerokości.
Cebulę pokrój w kosteczkę i przelej na sitku gorącą wodą (ok 750ml),tak by sparzyć cebulkę.
Ananasa pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Jogurt połącz z majonezem. Powstały sos dopraw pieprzem i curry.
Wszystko ze sobą połącz czyli śledzie, cebulę, ananasa, kukurydzę i sos. Jeśli śledzie są mało słone dopraw ewentualnie solą. Odstaw śledzie do lodówki na co najmniej kilka godz, żeby smaki się przegryzły.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz