Szarlotka sypana
Bardzo prosta szarlotka składająca się z sypkich produktów z dodatkiem jabłek i masła. Przepis znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami mamy. Szarlotka się świetnie sprawdza jako deser podana z lodami i owocami.
Porcja:tortownica 24 cm średnicy, lub na małej blaszce prostokątnej
Skł:
1 szkl mąki
1 szkl cukru pudru
1 szkl kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1,2 kg jabłek
125g masła
Mąkę, cukier, mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszane produkty suche podziel na 3 części, a jabłka na 2. Wykładamy w takiem kolejności:-produkty suche
-jabłka
-produkty suche
-jabłka
-produkty suche
-masło starte na tarce lub pokrojone w piórka (tak by pokryło cały wierzch)
Piec w piekarniku w 180°c ok 1h.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz