Peklowana golonka

 


Na taki obiad to warto czekać. Golonka peklowana, a następnie upieczona w rękawie z warzywami. Polecam do tego jeszcze kluski sląskie. Pycha! 

Skł:
Ok 1,3 kg golonki
1,5l wody
17g peklosoli
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
400g warzyw(marchewka, seler, pietruszka korzeń) 

Peklosól rozpuść w ostudzonej przegotowanej wodzie. Tak przygotowaną solanką zalej golonki. Golonki powinny być ułożone w kamieniaku lub szklanym naczyniu i całe przykryte solanką. Peklujemy golonki 4 dni, raz dziennie nastrzykując je solanką. 

Po 4 dniach golonki wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. 
Przygotuj marynatę czyli połącz ze sobą olej, suszoną natkę pietruszki, majeranek, ziele angielskie, słodką paprykę, pieprz i pokrojony w plasterki czosnek. 
Natrzyj przyprawami golonkę i wstaw do lodówki na 2h.
W między czasie pokrój w słupki warzywa marchew, korzeń pietruszki i selera. 

Golonki i warzywa włóż do rękawa do pieczenia i piecz ok 1,5h.
Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw i piecz jeszcze ok 15 min, aby skórka nabrała chrupkości. 

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty