Śnieżny puch z mascarpone

 


Śnieżny puch to rzeczywiście puszyste ciasto, albo może raczej deser;-) w każdym razie jest puszyste, kremowe, delikatne, lekko kwaskowe co zawdzięczamy cytrynowym galaretką. Myślę, że się super sprawdzi w letnie gorące dni, w końcu to ciasto bez pieczenia.


Skł:

1 kg sera z wiaderka (lub twarogu 2-krotnie mielonego)

2 galaretki cytrynowe

400 ml wrzacej wody do rozpuszczenia galaretek

200ml słodkiej śmietany 30% schłodzonej

250g serka mascarpone

1,5 szkl wiórków kokosowych

70g masła

3 łyżki cukru waniliowego do wiórków kokosowych

3 łyżki cukru waniliowego do masy serowej


W rondelku rozpuść masło i dodaj 3 łyżki cukru, następnie wiórki kokosowe. Wszystko razem zamieszaj i smaż ok 1 min, ale żeby wiórki nie zdążyły zbrązowieć.

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw, aby stężały, ale niezbyt mocno.

Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone.

Ser z wiaderka wyłóż do miski i dodaj, 3 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Następnie zacznij dodawać tężejącą (ale płynną jeszcze) galaretkę. Na koniec dalej miksując dodaj ubitą śmietanę.

Masę wylewamy do formy o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przesmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godz.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty