Śnieżny puch z mascarpone
Śnieżny puch to rzeczywiście puszyste ciasto, albo może raczej deser;-) w każdym razie jest puszyste, kremowe, delikatne, lekko kwaskowe co zawdzięczamy cytrynowym galaretką. Myślę, że się super sprawdzi w letnie gorące dni, w końcu to ciasto bez pieczenia.
Skł:
1 kg sera z wiaderka (lub twarogu 2-krotnie mielonego)
2 galaretki cytrynowe
400 ml wrzacej wody do rozpuszczenia galaretek
200ml słodkiej śmietany 30% schłodzonej
250g serka mascarpone
1,5 szkl wiórków kokosowych
70g masła
3 łyżki cukru waniliowego do wiórków kokosowych
3 łyżki cukru waniliowego do masy serowej
W rondelku rozpuść masło i dodaj 3 łyżki cukru, następnie wiórki kokosowe. Wszystko razem zamieszaj i smaż ok 1 min, ale żeby wiórki nie zdążyły zbrązowieć.
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw, aby stężały, ale niezbyt mocno.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek mascarpone.
Ser z wiaderka wyłóż do miski i dodaj, 3 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Następnie zacznij dodawać tężejącą (ale płynną jeszcze) galaretkę. Na koniec dalej miksując dodaj ubitą śmietanę.
Masę wylewamy do formy o wymiarach 24x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy przesmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godz.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz