Szakszuka
Szakszuka to moje ulubione danie jajeczne. Originalna szakszuka pochodzi prawdopodomnie z Jemenu, lub Tunezji. Są to jajka duszone w sosie na bazie pomidorów, papryki i cebuli. Jest to danie bardzo popularne ostatnio w Polsce i powstało wiele pysznych wersji, a ja najbardziej lubię taką...
Skł:
3 jajka
2 średnie pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Olej roślinny do smażenia
Świeży szczypiorek
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, lub mniejsze części. Cebulę, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i smaż, aż sok z pomidorów odparuje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec wbij całe jajka na warzywa, tak jak na jajecznicę. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem i duś pod przykryciem ok 5 min. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz