Szakszuka

 



Szakszuka to moje ulubione danie jajeczne. Originalna szakszuka pochodzi prawdopodomnie z Jemenu, lub Tunezji. Są to jajka duszone w sosie na bazie pomidorów, papryki i cebuli. Jest to danie bardzo popularne ostatnio w Polsce i powstało wiele pysznych wersji, a ja najbardziej lubię taką...

Skł:

3 jajka 

2 średnie pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

Olej roślinny do smażenia

Świeży szczypiorek


Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, lub mniejsze części. Cebulę, pokrój w kostkę i przesmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj rozgnieciony przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i  smaż, aż sok z pomidorów odparuje. Dopraw solą  i pieprzem. Na koniec wbij całe jajka na warzywa, tak jak na jajecznicę. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem i duś pod  przykryciem ok 5 min. Podawać ze świeżym  szczypiorkiem.


SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty