Cukinia na ciepło do obiadu
Cukinia na ciepło to świetny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do dań mięsnych. Teraz jest idealny czas, aby nabyć młodą cukinię, której nie trzeba obierać, ani wykrawać gniazd nasiennych.
Skł:
Ok 400g cukinii
1 cebula
1 łyżka masła
Sól
Świeżo mielony pieprz
1 łyżka sosu sojowego
Cebulkę, pokrój w kostkę i przesmaż na maśle.
Cukinię, pokrój w półplasterki (jeżeli jest młoda to nie trzeba jej obierać)
Jak cebulka się zrumieni to wrzuć pokrojoną cukinię i smaż ok 5 min. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.
Następnie podlej odrobiną wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, ok 5 min, aż woda odparuje a cukinia zmięknie.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz