Gołąbki z kwiatem cukinii
Wersja gołąbków dla odmiany z kwiatem cukinii. Są bardzo delikatnie i pyszne. Całość zalana sosem pomidorowym i zapieczona w piekarniku. Pychota!
Składniki:
Ok 10 szt. Kwiatów cukinii
Składniki na farsz:
200g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
50g ryżu białego
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Składniki na sos:
200ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
50ml śmietany 30%
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Kwiaty cukinii delikatnie umyj i wyjmij pręciki ze środka.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Natkę drobno posiekaj.
Mięso dobrze wyrób z ugotowanym ryżem I natką. Dopraw solą i pieprzem.
Z farszu formuj kulkę i nadziewaj nią kwiaty cukinii (jak na zdjęciu poniżej)
Tak nafaszerowane kwiaty układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaj również passatę pomidorową i zioła i smaż jeszcze ok 5 min. Na koniec zestaw z ognia i dodaj śmietankę.
Sosem zalej gołąbki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°c. Piec ok 25 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz