Gołąbki z kwiatem cukinii

 


Wersja gołąbków dla odmiany z kwiatem cukinii. Są bardzo delikatnie i pyszne. Całość zalana sosem pomidorowym i zapieczona w piekarniku. Pychota!

Składniki:

Ok 10 szt. Kwiatów cukinii


Składniki na farsz:

200g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

50g ryżu białego

Natka pietruszki

Sól

Pieprz


Składniki na sos:

200ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

1 cebula

50ml śmietany 30%

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sól

Pieprz

Olej do smażenia



Kwiaty cukinii delikatnie umyj i wyjmij pręciki ze środka.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Natkę drobno posiekaj.

Mięso dobrze wyrób z ugotowanym ryżem I natką. Dopraw solą i pieprzem.

Z farszu formuj kulkę i nadziewaj nią kwiaty cukinii (jak na zdjęciu poniżej)



Tak nafaszerowane kwiaty układaj w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodaj również passatę pomidorową i zioła i smaż jeszcze ok 5 min. Na koniec zestaw z ognia i dodaj śmietankę. 

Sosem zalej gołąbki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°c. Piec ok 25 min.


SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty