Pierogi leniwe

 



Pierogi leniwe, to bardzo leniwe danie;-D Kluski leniwe, bo tak też na nie mówią to takie słodkie kopytka u mnie podawane z kwaśną śmietaną I owocami. Są bardzo szybkie w przygotowaniu I uwielbiane przez dzieci. Ja korzystam z takiego najbardziej prostego przepisu. Do przygotowania tych kluseczek wystarczą tylko...

Skł:

250g twarogu półtłustego

1 jajko

2 łyżki mąki +mąka do podsypania stolnicy

2 łyżki cukru waniliowego


Dodatki:

Kwaśna śmietana

Ulubione owoce

Lub

Roztopione masełko z cukrem i cynamonem


Twaróg, jajko, mąkę i cukier przełóż do miski i rozgnieć wszystko dokładnie widelcem. 

Stolnicę podsyp mąką, a z masy utwórz wałeczek ok 3 cm średnicy grubości i również obsyp go leciutko mąką, żeby się wałeczek masy nie przylepiał do rąk. Następnie potnij go na ok.      3-4cm szerokości romby lub kwadraciki.

Kluseczki wrzucaj do gotującej się, osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 5 min od wypłynięcia.


Podawaj polane śmietaną i posypane owocami,

lub polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.


SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty