Pierogi leniwe
Pierogi leniwe, to bardzo leniwe danie;-D Kluski leniwe, bo tak też na nie mówią to takie słodkie kopytka u mnie podawane z kwaśną śmietaną I owocami. Są bardzo szybkie w przygotowaniu I uwielbiane przez dzieci. Ja korzystam z takiego najbardziej prostego przepisu. Do przygotowania tych kluseczek wystarczą tylko...
Skł:
250g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki mąki +mąka do podsypania stolnicy
2 łyżki cukru waniliowego
Dodatki:
Kwaśna śmietana
Ulubione owoce
Lub
Roztopione masełko z cukrem i cynamonem
Twaróg, jajko, mąkę i cukier przełóż do miski i rozgnieć wszystko dokładnie widelcem.
Stolnicę podsyp mąką, a z masy utwórz wałeczek ok 3 cm średnicy grubości i również obsyp go leciutko mąką, żeby się wałeczek masy nie przylepiał do rąk. Następnie potnij go na ok. 3-4cm szerokości romby lub kwadraciki.
Kluseczki wrzucaj do gotującej się, osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu ok 5 min od wypłynięcia.
Podawaj polane śmietaną i posypane owocami,
lub polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz